Eygelshoven

 

Eygelshoven is een dorp in het zuidoosten van de provincie Zuid-Limburg Nederland dat behoort tot de gemeente kerkrade Het dorp wordt in 1131 voor het eerst officieel vermeld als Eigelsowen in de Annales Rodensens een kroniek van de abdij Kloosterrade (Rolduc).

Eygelshoven heeft ondanks zijn ligging in een verstedelijkt gebied zijn idyllische karakter weten te behouden, landelijke sferen in de bosrijke omgeving .Het dorp ligt aan de noordelijke zijde van Kerkrade en vlak tegen de Duitse grens 3km, die hier gevormd wordt door de rivier de Worm. Het Wormdal is een bosrijk natuurgebied. Een ander natuurgebied bij Eygelshoven is de Groene Long, een uitgestrekte groene vallei (Anstelvallei) met een aantal vijvers en een stuwmeertje die samen Cranenweyer worden genoemd. Een derde, ook aan de zuidkant grenzend, natuurgebied is hetStrijthagerbeekdal, met watermolen, visvijvers en een kasteel. Door Eygelshoven zelf loopt de Strijthagerbeek die er uitmondt in de Anstelerbeek.


Eygelshoven kreeg vanaf tweede helft van de 20e eeuw ook naamsbekendheid door de grote weekmarkt, die er nog steeds iedere week op zaterdag wordt gehouden. De markt trekt door zijn aanbod niet alleen mensen uit de wijde omtrek aan maar ook belangstellenden van ver daarbuiten, inclusief kopers uit het Nederlands/Duits grensgebied. Door twee wegen is de bebouwing van Eygelshoven bijna vergroeid met die van de Kerkraadse wijken Chevremont en Haanrade. Verschillende bossen vormen tussen deze gebieden een natuurlijke grens.

Eygelshoven heeft het enkelsporige station Eygelshoven Markt aan de niet geëlektrificeerde spoorlijn Heerlen – Herzogenrath - Aken (lightrail-verbinding bediend door de DB Nordrhein Westfalen Euregiobahn), en station Eygelshoven aan deHeuvellandlijn (bediend door Veolia) die net ten westen van het dorp van de eerstgenoemde lijn aftakt. Dit gedeelte van de Heuvellandlijn is ook onderdeel van de Miljoenenlijn. Station Eygelshoven ligt een flink eind buiten het centrum, in tegenstelling tot het nieuwere station Eygelshoven Markt, nabij het viaduct van de Waubacherweg.

Eygelshoven is gelegen in een zeer verstedelijkt gebied, maar de plaats heeft een dorps karakter gehouden. De markt trekt door zijn aanbod niet alleen mensen uit de wijde omtrek aan maar ook belangstellenden van ver daarbuiten, inclusief kopers uit het Nederlands/Duits grensgebied. Door twee wegen is de bebouwing van Eygelshoven bijna vergroeid met die van de Kerkraadse wijken Chevremont en Haanrade. Verschillende bossen vormen tussen de Eygelshoven kreeg vanaf tweede helft van de 20e eeuw ook naamsbekendheid door de grote weekmarkt, die er nog steeds iedere week op zaterdag wordt gehouden. De markt trekt door zijn aanbod niet alleen mensen uit de wijde omtrek aan maar ook belangstellenden van ver daarbuiten, inclusief kopers uit het Nederlands/Duits grensgebied. Door twee wegen is de bebouwing van Eygelshoven bijna vergroeid met die van de Kerkraadse wijken Chevremont en Haanrade. Verschillende bossen vormen tussen deze gebieden een natuurlijke grens. Het dorp ligt aan de noordelijke zijde van Kerkrade en vlak tegen de Duitse grens, die hier gevormd wordt door de rivier de Worm. Het Wormdal is een bosrijk natuurgebied. Een ander natuurgebied bij Eygelshoven is de Groene Long, een uitgestrekte groene vallei (Anstelvallei) met een aantal vijvers en een stuwmeertje die samen Cranenweyer worden genoemd. Een derde, ook aan de zuidkant grenzend, natuurgebied is hetStrijthagerbeekdal, met watermolen, visvijvers en een kasteel. Door Eygelshoven zelf loopt de Strijthagerbeek die er uitmondt in de Anstelerbeek.

De gebieden vormen een natuurlijke grens. Het dorp ligt aan de noordelijke zijde van Kerkrade en vlak tegen de Duitse grens, die hier gevormd wordt door de rivier de Worm. Het Wormdal is een bosrijk natuurgebied. Een ander natuurgebied bij Eygelshoven is de Groene Long, een uitgestrekte groene vallei (Anstelvallei) met een aantal vijvers en een stuwmeertje die samen Cranenweyer worden genoemd. Een derde, ook aan de zuidkant grenzend, natuurgebied is hetStrijthagerbeekdal, met watermolen, visvijvers en een kasteel. Door Eygelshoven zelf loopt de Strijthagerbeek die er uitmondt in de Anstelerbeek. Geschiedenis en mijnbouwverleden.


Grote Optocht van Eygelshoven

De grote optocht van Eygelshoven vindt plaats op carnavalszondag (2 maart 2014). Deze optocht zal beginnen om 14:11 uur.